Hoppa till innehåll

Vi håller på att bygga om vår webbplats för att göra den ännu bättre! Under tiden kan vissa saker se lite annorlunda ut eller vara tillfälligt otillgängliga. Tack för ditt tålamod – vi är snart tillbaka med något riktigt bra!

Arbetsmiljö

Hästnäringen är en riskfylld bransch och därför är arbetsmiljöarbetet extra viktig. Arbetsmiljön innefattar allt runt arbetsplatsen, både fysiska faktorer som hästar, stall och maskiner, men också organisatoriska och sociala som arbetsbelastning, organisation, och ledarskap. Forskning visar också att satsa på god arbetsmiljö lönar sig ekonomiskt.

Arbetsmiljöverkets statistik visar att hästnäringen är en bransch med relativt många olycksfall och tillbud. Det är något vi givetvis vill ändra på. För att minska antalet olyckor och för att öka kunskapen i hästnäringen har Arbetsmiljöverket under de senaste åren fokuserat på hästnäringen och genomfört ett stort antal inspektioner inom projektrapporten hästnäringen.

Uppskattningsvis anmäls var 10:e olycka och förmodligen finns ett stort mörkertal som aldrig når statistiken. Mest drabbade är kvinnor mellan 18-24 år. I samhället i stort är det män som är mest drabbade av olyckor medan kvinnor har högre sjukfrånvaro än män. En viktig del av arbetsmiljöarbetet är att se till att arbetsmiljön är god för både män och kvinnor. Här finns verktyg för att arbeta för en jämställd arbetsmiljö.

Minderårigas arbetsmiljö

När minderåriga finns i verksamheten gäller särskilda regler.

Arbetsanpassning och rehabilitering

Hur ska du som arbetsgivare gå tillväga när en medarbetare är sjuk? Behöver du en god vägledning i form av ett metodstöd från Umeå Universitet, Arbetsplatsdialog AD-A, att använda vid samtal kring ohälsa och sjukfrånvaro?

Utbildningar

För att stötta arbetsgivarna i hästnäringen i sitt arbetsmiljöarbete arrangeras utbildningar i arbetsmiljö av arbetsmiljöorganisationen Prevent samt av Hästsportens Folkhögskola

Fyra viktiga saker för arbetsgivare att ha koll på

  1. Se till att arbetsmiljön är säker och att det finns riskbedömning, åtgärdsplan, skyddsombud och tydliga rutiner som alla känner till.
  2. Arbetstiden ska vara max 40 timmar per vecka, dygnsvilan minst 11 timmar och veckovilan minst 36 timmar.
  3. Ge de anställda fem veckors semester. Minst fyra veckor ska vara sammanhängande ledighet under juni–augusti, om ni inte har avtal om annat.
  4. Se till att de anställda har skyddsutrustning som hjälm och skyddsskor.

Två vanliga misstag av arbetsgivare inom hästnäringen

  1. Medarbetare får gratis stallplats och boende i stället för lön. Tyvärr kan arrangemanget sluta med en skattesmäll för både medarbetaren och arbetsgivaren.
  2. Att inte räkna personer som arbetstagare om de i utbyte mot arbetsinsatser får till exempel träning och stallplats. Om personerna har arbetsuppgifter så är det arbetsmiljölagen, de arbetsrättsliga lagarna och skattelagstiftningen som gäller.

Material & Checklistor

Nedan kan du ladda ner en hästanpassad checklista som hjälper dig att gå igenom din verksamhet som Prevent har tagit fram. Den finns även som en digital checklista att fylla i direkt på webben:

Du hittar också ett exempel på personal- och arbetsmiljöhandbok som arbetats fram av HNS med hjälp av material ifrån Arbetsmiljöverket, Kommunal och LRF m.fl. Boken är omfattande, tanken är att du som verksamhetsledare ska kunna ta det som känns relevant för dig. Exemplet bygger på en ridskola, men går att anpassa till annan hästverksamhet. Se boken som ett förslag på vad som kan finnas med i en personal- och arbetsmiljöhandbok, men anpassa sedan innehållet till din verksamhet.

Läs mer

Mer information, material och checklistor finns hos Prevent

Prevent – arbete med hästar

Beställ boken Trygga Hästjobb.

Lär dig mer om arbetsbesparande åtgärder i hästverksamheter.

Arbetsmiljöverkets hemsida finns mycket nyttig information.

Forskning och studier kring arbetsmiljö och arbetsbesparande åtgärder

Det har genomförts flera studier kring arbetsmiljön inom hästnäringen samt kring arbetsbesparande åtgärder. Här hittar du både forskningsprojekt och andra utvecklingsprojekt på området.