Hoppa till innehåll

Vi håller på att bygga om vår webbplats för att göra den ännu bättre! Under tiden kan vissa saker se lite annorlunda ut eller vara tillfälligt otillgängliga. Tack för ditt tålamod – vi är snart tillbaka med något riktigt bra!

Strategisk kompetensförsörjning

Förändringar i omvärlden ställer nya krav på företag och organisationer att ständigt utvecklas och ha strategier för kontinuerlig kompetensutveckling för anställda.

Genom att arbeta med omvärldsanalys, kompetensbehovsanalyser, som resulterar i tydliga planer för kompetensutveckling och rekryteringsinsatser blir det lättare att ha rätt kompetens vid rätt tillfälle. Inom ESF-projektet Kompetens i samverkan har hästnäringens organisationer arbetat tillsammans med såväl ledarskapsutbildningar som omvärldsanalys. Allt i syfte att säkra hästnäringens kompetensförsörjning och bistå hästverksamheter med nya och nödvändiga kunskaper kring detta område.

Arbeta med strategisk kompetensförsörjning

God kompetensförsörjning handlar om att hitta en balans mellan nyrekrytering och att kompetensutveckla befintlig personal och att hitta effektiva processer för exempelvis rekrytering, kompetensinventering och kompetensöverföring som kopplar till företagets övergripande mål.

Organisationer behöver kunna anpassa och förändra arbetets innehåll utifrån kraven i omvärlden. Kunskaper måste alltså kunna vidareutvecklas för att kunna fortsätta användas, om än på ett nytt sätt.

Arbetsgivare måste arbeta strategiskt med kompetensförsörjning för att på så vis identifiera var man bör tillföra stödinsatser. De områden som är viktiga att identifiera är; att ta reda på hur omvärlden ser ut, hur befintliga kompetensprofiler ser ut i verkligheten, hur man kan rekrytera och/eller kompetensutveckla personal för att möta omvärldens krav.
De organisationer som är framgångsrika i sitt strategiska kompetensförsörjningsarbete har enligt forskningen högre överlevnadsgrad, tillväxt och produktivitet. (Fakta: ledare.se)

Analysera sin omvärld

En viktig del i arbetet med strategisk kompetensförsörjning handlar om att ta reda på hur omvärlden ser ut och kan tänkas se ut. Det handlar om att hålla sig à jour i sin bransch men också i samhället i stort.

Ibland kan man behöva göra ett större omvärldsanalysarbete. Inom ESF-projektet Kompetens i samverkan har HNS tillsammans med hästnäringens organisationer tagit hjälp av analysföretaget Kairos Future med en analys av megatrender, omvärldstrender och närvärldsutmaningar. Coronakrisen visar hur snabbt svängningar i samhället kan gå och vad viktigt det är att hänga med, hålla sig uppdaterad och ha förmåga att snabbt ställa om.