Mitt hästjobb
Vad är det som gör arbete med hästar så fantastiskt? Och hur utbildar man sig? Här berättar unga som på olika sätt arbetar med hästar om sitt hästjobb.
För många är det en dröm att kunna arbeta med det som man gillar allra mest – hästarna. Men hur går man till väga och vilka jobb finns det egentligen? Hästnäringen är bred och erbjuder jobb på många olika sätt. Här kan du ta del av berättelser från unga som har hittat sitt drömjobb – ett hästjobb med schyssta villkor.
Madde Lundström – Hästskötare på stuteri
Moa Thörngren – Hästskötare i travstall
Ida Larsson & Johanna Asplund – Tränare av Islandshästar
Erika Nilsson – Hippolog och ridlärare
Emma Andersson – Brukshästkusk
Viktor Lyck – Arbetsledare i travstall
Tobias Olofsson – Arbetsryttare i galoppstall
Var kan jag utbilda mig?
-
På gymnasiet kan du till exempel välja att läsa ett naturbruksgymnasium med hästinriktning, men det finns även andra gymnasieprogram där du har möjlighet att lägga till häst på schemat på olika sätt.
Naturbruk.se samlar information om Naturbruksprogrammets olika Hästutbildningar och har bl.a. en Sverigekarta med länkar till naturbruksgymnasierna med utbildning Häst.
Hästnäringens riksanläggningar har gymnasium med olika inriktningar:
-
Hästsportens Folkhögskola är en ideell förening som bildades 1987 av Svensk Travsport, Svenska Ridsportförbundet och Svensk Galopp.
Folkhögskolans allmänna syfte är att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang i samhällsutvecklingen. Skolans verksamhet syftar till att inom folkbildningens ramar genomföra utbildningar.
Det särskilda syftet med Hästsportens Folkhögskolas profil är att öka det allmänna hästkunnandet inom rid-, trav- och galoppsporterna. Från skolan erbjuds bl.a. utbildning till proffstränare inom trav- och galoppsport, jockey och tilläggsutbildning inom hästunderstödda insatser (HUI).
-
Yrkeshögskoleutbildningar finns inom många olika branscher och över hela landet. Yrkeshögskolan är eftergymnasial och genomförs i nära samarbete med arbetslivet. Inom yrkeshögskolan varvas teori med praktik på de flesta utbildningarna. Praktiken kallas Lärande i Arbete, LIA, och är förlagd ute på en arbetsplats.
Inom YH finns t.ex. utbildningar till hovslagare, beridare, unghästutbildare och kusk.
-
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är de gröna näringarnas lärosäte. På högskolan sker forskning och utbildning om mat, rent vatten, material och energi, men också om sällskapsdjur, hälsa och hållbara städer.
På SLU finns till exempel utbildningar till hippolog, husdjursagronom, djursjukskötare och veterinär.
-
Hästnäringens förbund och organisationer erbjuder på olika sätt kurser och fortbildning/kompetensutveckling för sina medlemmar och aktiva.
Utbildning – Svenska Ridsportförbundet
Utbildning – Svenskt Travsport
Utbildning – Svenska Islandshästförbundet
-
Hästföretagarcentrum är ett samarbete mellan LRF Häst, Hästnäringens Nationella Stiftelse, Ludvig & Co och Hästnäringens Riksanläggningar. Samarbetet syftar till att utveckla hästföretagandet i landet genom att erbjuda kunskap, utbildningar och rådgivning till blivande och redan aktiva hästföretagare. Vår vision är fler och mer hållbara, lönsamma och kunskapsbaserade hästföretag i hela landet.