Välj ett Kvalitetsmärkt Hästgymnasium
Snart är det dags för gymnasievalet! Funderar du på att arbeta med hästar i framtiden? Välj då att plugga på ett Kvalitetsmärkt Hästgymnasium!
Kvalitetsmärkt Hästgymnasium är en certifiering för gymnasieskolor med naturbruksprogrammets inriktning Hästhållning. Idag är fyra skolor certifierade och några fler är på väg in. Ägare till certifieringen är Hästnäringens Yrkesnämnd, HYN. Det oberoende certiferingsorganet SMAK AB utför revisionerna på skolorna.
Skolorna kontrolleras utifrån ett regelverk baserat på samma som certifieringen Kvalitetsmärkt Hästverksamhet gällande arbetsmiljö, miljö och klimat samt djurhållning. Utöver det kontrolleras skolorna även på områden som rör utbildningens kvalitet, bland annat legitimerade lärare, yrkesmiljö, arbetsplatsförlagt lärande, hästarnas utbildningsnivå samt undervisningens utformning. Syftet med Kvalitetsmärkt Hästgymnasium är att skolor med gymnasieutbildningar inom häst ska kunna visa att de bedriver en verksamhet som ger eleverna en god förberedelse inför yrkeslivet.
De kvalitetsmärkta hästgymnasierna är Stiernhööksgymnasiet i Rättvik, Vreta Utbildningscentrum i Linköping, Ridskolan Strömsholm utanför Hallstahammar och Naturbruksgymnasiet Kalmar. På Strömsholm är yrkesutgången Ridlärare I, på de övriga skolorna hästskötare med inriktning ridning eller ridning/ trav.
Såklart är det många frågor när man ska välja gymnasium. Här har hästlärare från de olika skolorna givit några svar.
Stiernhööksgymnasiet, Rättvik
Katarina Lissollas, hästlärare
Vilka är de vanligaste frågorna ni får från elever och föräldrar inför gymnasieval?
– Hur det är på internatet, om det är bra lärare, om man kan ta med häst, hur en dag ser ut på hästinriktningen.
Varför ska man välja ett kvalitetsmärkt hästgymnasium?
– Det finns en garanti på att gymnasiet och hästverksamheten har en hög nivå och lever upp till branschens krav, Skolverkets regelverk och att djurskyddet och arbetsmiljön är god. Kravet på lärarbehörighet är viktigt och säkerställer god utbildningskvalité.
Vad är ni mest stolta över på er skola?
– Vi har en bred utbildning och eleverna får verkligen chansen att lära sig mer om både ridning, körning och trav då skolan har egna hästar inom alla discipliner, samt lärare och personal med god utbildning och erfarenhet. Skolan har också en stor maskinpark så att eleverna även får många undervisningstimmar och kunskap i trimmer-, traktor- och fyrhjulingskörning, vilket är en uppskattad kunskap ute hos branschen.
Vreta Utbildningscentrum
Eva Sylvén, hästlärare
Foto Jeppe Gustafsson
Varför ska man välja ett kvalitetsmärkt hästgymnasium?
– Ett kvalitetsmärkt hästgymnasium har blivit ordentligt granskat och håller en hög standard på utbildningen.
Vad är ni mest stolta över på er skola?
– Det ständigt pågående kvalitetsarbetet och den goda stämningen bland lärare och elever. Personalen här är välutbildad och de flesta har, förutom yrkesexamen på högsta nivå och pedagogisk utbildning, jobbat inom hästbranschen. Våra skolhästar är fantastiska. De är välutbildade och riktiga läromästare till våra elever.
Ridskolan Strömsholm
Åsa Thybeck, rektor
Vilka är de vanligaste frågorna ni får från elever och föräldrar inför gymnasieval?
Hur mycket rider man? Ca 3 gånger i veckan. Alla klasser har specialveckor med fokus på häst och ridning.
Kan man ha med sin egen ponny/häst? Ja, man kan ta med sig sin ponny eller häst till Ridskolan Strömsholm.
Vilken meritpoäng var det förra året? Mellan 260 till 300 p, kan ändra sig från år till år.
Får man högskolebehörighet? Alla elever får den grundläggande behörigheten till högskolan och eleverna kan även läsa så de får särskild behörighet.
Hur går antagningsprovet till? Under antagningsprovet rider man en dressyrlektion och en hopplektion därefter gör man en analys av sin ridning.
Hur bor man? Det finns sju elevhem på skolan. På elevhemmen bor eleverna blandat, vilket ger en bra gemenskap mellan klasserna.
Vad gör man på kvällarna? Elevhemscoacherna anordnar olika aktivitet efter årstid och önskemål. Det kan vara After school, stallhäng, pyssel, mini föreläsningar och studiebesök m.m
Finns det kommunala färdmedel? I Hallstahammars kommun åker man gratis buss till Kolbäck och Hallstahammar. I Kolbäck kan man sen åka vidare med tåg när man ska åka hem.
Vad är ni mest stolta med i er utbildning?
Våra fantastiska hästar, våra duktiga elever och våra professionella lärare. Vår anläggning ger otroliga möjligheter och bär på en tradition i att utbilda hästar och människor.
Naturbruksgymnasiet Kalmar
Marie Lindgren, hästlärare
Vilka är de vanligaste frågorna ni får från elever och föräldrar inför gymnasievalet?
– De vanligaste frågorna från blivande elever är hur mycket man är i stallet/rider och om hästarna är välutbildade och snälla. Föräldrarna undrar oftast om det går att läsa högskoleförberedande på en yrkesutbildning.
Varför ska man välja ett kvalitetsmärkt hästgymnasium?
– Att välja ett kvalitetsmärkt hästgymnasium betyder att det är välutbildad personal, legitimerade lärare och välutbildade hästar, där man arbetar nära branschen. Man är garanterad en utbildning som håller hög kvalitet.
Vad är ni mest stolta över på er skola?
– Vi på NBG Kalmar är extra stolta över våra elever och hästar som är ute på tävlingsbanorna i både hoppning och dressyr, där de hävdar sig väl bland privatägda hästar.
Läs mer om Stiernhööksgymnasiet
Läs mer om Vreta Utbildningscentrum
Läs mer om Ridsportgymnasiet Strömsholm
Läs mer om Naturbruksgymnasiet Kalmar